donderdag 14 juni 2007

Totale Chaos en Anarchie

Zenuwen. Gespannen gezichten. Een blaadje ritselt. Iemand klikt met zijn pen. Voetstappen. Een leraar komt binnen. 'Hier zijn de repetities'. De gespannen gezichten verkrampen. 'Geef maar door naar achteren'. Trillende handen houden trillende pennen vast. Gesnif. Iemand doet een poging een antwoord neer te krabbelen. Gekras. Een zucht.
Het is weer duidelijk. Een toets. En niet zomaar een toets, nee, een echte onvervalste Engels literatuurtoets. De spanning was al vanaf het begin van de dag te snijden, en aan het eind van de dag was er zelfs met een summuraizwaard niet meer doorheen te komen. Heel 5-vwo zat in spanning over wat er het 7e uur zou plaatsvinden in de lokalen engels. Waar je ook keek, overal liep wel een gespannen gezicht met een Eldorado boek voor z'n hoofd rond.
De mediatheekvrouw had ook wel door dat er iets gaande was. Ze stond de hele dat de chaos in de mediatheek te overzien, en onverwrikbaar hield ze de orde tussen de drukke zenuwachtige pubertjes.
Maar deze keer zou het anders gaan dan alle andere keren. Deze keer zou het geen weekend vol spanning opleveren over welk cijfer er gehaald zou zijn.
Nee, deze dag stond in het teken van TOTALE CHAOS EN ANARCHIE!
Ik zal proberen de toets chronologisch weer te geven.
Minuut 1: De mevrouw voor de klas die ervoor moet zorgen dat wij niet bij elkaar afkijken deelt de blaadjes uit. Uiteraard begint ze helemaal aan de andere kant van de klas, waardoor ik pas als laatste een blaadje krijg. Wat zeg ik? Een blaadje? Nee hoor, de engels afdeling was op dreef. Het was niet 1 blaadje, niet 2 blaadjes, nee, 3 BLAADJES! Het stressgehalte ging omhoog..
Minuut 2,5: "mevrouw, het invulblad klopt niet." ... "oh ga maar gewoon door zoals je denkt dat het moet". tja.. het invulblad klopte echt niet hoor. Vraag 1 bijvoorbeeld bestond uit a, b en c. Vraag 1 op het antwoordenblad bestond uit a, b, c, d, e, f en g.. hmm, ik begon zo mijn twijfels over de engelse leraren te versterken. Goed.. Deze vul ik wel gewoon in.
Minuut 3: Vraag 2 a: Uit welk gedichtenbundel komt het gedicht 'The Rime of the Ancient Mariner'? oh.. drommels. Dat stond in het boek, dat weet ik nog wel, maar ik ben de naam kwijt. Laat ik maar doorgaan naar b. Vraag 2b: Verklaar je antwoord in max. 25 woorden. HUH? ehm.. Zo staat het in het boek? tja.. Laat ik het invulblad er even bij pakken. 2. a. Blake:.............(...)... Twain:........(...)... ehm.. 'mevrouw, volgens mij klopt er iets niet'. "nee dat klopt" 'nee, het klopt dus niet'.
Minuut 4: 'Mevrouw, de bijlagen kloppen niet'
Minuut 6,5: *Iemand komt de klas binnen* "Jongens, jullie mogen ophouden, de toets klopt niet"ooh níet? Wat een verassing..

Slechts een gefrustreerde leraar bleef achter in het nog wat rommelige lokaal, waar geen enkele verwachting was waar geworden...

Jobbes

Het Streek, Totale Chaos en Anarchie!

donderdag 7 juni 2007

Ode aan Wim

Op een zonnige donderdagochtend vinden we onze held, genietend van een welverdient uurtje rust tijdens wiskunde. Schrijvend op een van Rubenus gekregen blaadje met een van Ruben geleende pen overdacht hij het leven.
Plots kwam de door onze held zeer gerespecteerde leraar wiskunde, mhr. Bosselaar, terug. statig ging hij achter zijn wat rommelige bureau zitten, waar gelijk al een hulpbehoevende leerling naast stond, die was vastgelopen in een ietwat te moeilijke som. Altijd bereid deze hulp te verlenen begon hij geduldig uit te leggen wat hij al 31 jaar uitlegt aan zijn leerlingen.
Onze held keek toe hoe hij, nadat zijn leerling met een gelukkig gezicht en een blik die zei: 'ik snap het :)' was teruggekeerd naar zijn toegewezen stoel met tafel, zijn met boeken bezaaide bureau opruimde. Versteld van de hoeveelheid wijsheid die door de eeuwen heen vergaard was en geconcentreerd was in de vele boeken die op het bureau lagen, zag hij hoe mhr. Bosselaar ze argeloos aan de kant legde met een air van 'ik weet dit allemaal wel'.
Na wederom een boeiend gesprek met mhr. Bosselaar gehouden te hebben is onze held overtuigd van de wijsheid die in deze man schuilt. De goede raad die hij altijd weer bereid is te geven is ongeëvenaard. Het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat, hij weet er alles van.
Na de bel afgewacht te hebben loopt onze held naar buiten, nog steeds een beetje verbaast. Hij had ontdekt dat zijn school toch nog gave leraren bezat. Het stereo-type klopte niet meer.. Leraren horen vervelend en niet voor rede vatbaar te zijn, maar mhr. Bosselaar is alles behalve dat. Met een glimlach op zijn gezicht stapte hij op de fiets om door te gaan met zijn leven...

Jobbes

Leraren zijn ook mensen, en dat zijnde kunnen ze best tof zijn.